Camping Trosa Havsbad

Trosa (S´┐Żdermanland)


In de vakantie wilden we graag Stockholm bekijken. Hiervoor hadden we in de ANWB Gids van 2001 een fraaie rustige camping uitgekozen. Trosa Havsbad ca. 60 km onder Stockholm. We kwamen aan in de regen en de fraaiheid van de camping viel dik tegen!
De volgende dag gelukkig beter weer en viel alles redelijk mee. De voorzieningen op de camping zijn goed. De algehele aanblik en het onderhoud oogt minder verzorgd. Een Zweeds echtpaar met caravan pikt een stukje van ons plekje in wegens een te korte kabel!
De camping ligt op een eiland en is voorzien van een strandje en een haventje. Er is ook een klein hamburgertentje maar die is al vroeg op de avond dicht.
Trosa is een heel gezellig plaatsje met jachthaven, veel winkeltjes, eetgelegenheden en een prachtige bibliotheek/turist office in het centrum.
Na twee dagen Stockholm rust in trosa, mooi weer en tijd voor een ijsje....
....en een wandeling langs de boten.
En dan Stockholm. Hier het Stadhuset. Er zijn veel bezienswaardigheden, aktiviteiten en musea.
Dus een keuze maken. We kozen voor de oude stad, een vaartocht langs de scheren en het Vasa museum. Goed voor twee intensieve dagen Stockholm.
Hier zicht op de Storkyrkan (bij het paleis). Een prachtig interieur en een toeristische attractie (dus druk).
Op het grote plein (Stortorget) in de oude stad (Gamla Stan) is het goed toeven en staan prachtige panden.
Na een wandeling door de oude stad via het Riksdaghuset de winkelstraat Drottningsgatan in. Effe shoppen.
Parkeren was geen enkel probleem. Geparkeerd naast het Stadhuset (dag 1) en op de Strandvagen (dag2). Kosten 6,60 euro per dag. Hier zicht op het Riddarhuset.
Elke dag om 12.15 wordt de wacht gewisseld. Wij hadden geluk. Er werd ook van legeronderdeel gewisseld.
De ceremonie duurde maar liefst 45 minuten. Er was een compleet cavelerie ondedeel aanwezig en een bijbehorend muziekkorps en paarden. Dit moet je gezien hebben!
Wel op tijd aanwezig zijn voor een mooi plekje.
In het paleis ook de kroonjuwelen en de vertrekken bezocht. Helaas was fotograferen daar verboden.
Een sensatie: Een tocht langs de scherenkust met een hydrojet boot.
Eenmaal de vrije ruimte gaat het met 48 km/uur over het water. Tijdens de tocht is er uitleg in het Engels en Zweeds. Een drankje is bij de prijs inbegrepen.
Stockholm is gebouwd op rotseilanden. de Kust is bezaaid met kleine eilandjes met zomerhuisjes, haventjes en strandjes. Een prachtig gezicht wat eigenlijk niet op een foto zichtbaar te maken is.
De tweede dag: Het Vasa museum op Djurgarden. Een aanrader!! Koning Gustav II Adolf liet vele oorlogsschepen bouwen en het pronkschip "Vasa". Op 10 augustus 1628 werd de eerste vaart gemaakt.
Het schip maakte bij het eerste windje water en zonk. Na jaren zoeken is in 1957 begonnen met de berging. In 1961 is het schip bijna in zijn geheel naar bovengehaald. Daarna begon de conservering en retauratie. Begin 90-er jaren is het museum gebouwd.
Het schip heeft de uitstraling van een spookschip. In het museum zijn diverse films te zien. Verder het leven van toen is op veel manieren uitgebeeld m.b.v gevonden voorwerpen. Boekjes in vele talen maar geen Nederlands. Geen wonder. Het schip is door twee Nederlandse bouwmeesters ontworpen!!
Foutje, bedankt..!!!!
Terug (back) Verder (next)
Bezocht:
-Stockholm
-Vasa museum, geschiedenis Vasa
-Trosa

Gegevens Camping
Trosa Havsbad