Rondje Zutphen

Lengte 15 km, 18 augustus 2005


Na zo'n 2 weken regen wordt er voor vandaag mooi meer voorspeld: 27� . Dus een dagje vrij genomen om samen te gaan kano�n. We hebben gekozen voor een rondje Zutphen, ge�nspireerd door een verslag op www.kanoweb.nl. (zie links)
Parkeren doen we op de IJsselkade (Eur 3,50 per dag) helemaal achteraan vlak bij de jachthaven. Kaartje kopen en op pad.
(N.B. Een alternatief is om te parkeren bij de sluis van Eefde t.h.v. het afleidingskanaal.)
Vanaf de parkeerplaats lopen we via het voetpad naar beneden. Instappen is hier makkelijk te doen. Het is 10.00 uur. Met de stroom mee varen we onder de oude IJsselbruggen door.
De IJssel is gelukkig rustig. Regelmatig vaart er een schip voorbij. Je hoort ze niet altijd aankomen en ze gaan best snel. Zwemvest aan en rechts houden!! Zullen we doorvaren naar Deventer?? Nee, dat doen de een andere keer maar.
We passeren de houthaven en de Marshaven. Nemen dan even rust. Dan komt er een groot schip voorbij die met een noodgang de bocht neemt het Twentekanaal in. Daar kun je met je kano beter niet in de buurt zijn. Als het schip weg is varen wij het Twente kanaal in.
Na een eindje peddelen komt de nieuwe spoorbrug in zicht. Aangelegd voor het zware goederen verkeer dat straks vanaf de Betuweroute naar het Noorden en Oosten gaat.
Bij de sluis van Eefde helemaal rechts houden tot je niet meer verder kunt. Hier zie je de stuw van het afleidingskanaal waar we heen moeten. De kant is best wel steil. Flink sjouwen dus. We lopen over de stuw naar de kanostoep in het afleidingskanaal.
Die kanostoep ligt tussen de brug en de stuw. De vissers moeten voor ons even aan de kant. Het water is hier gelukkig een stuk schoner dan in het Twentekanaal.
Deze ganzen houden de wacht over het kanaal. Verder bevolken vooral schapen en vissers de waterkant.
Bij een scherpe bocht naar links in het kanaal zie je deze stuw. Hier rechtsaf via de kanostoep de Berkel op. Het waterschap is net de bodem aan het maaien. Dit is de reden dat we grote stukken riet op het water zien drijven. De maaiboot onttrekt de kanostoep uit het zicht.
Via de Berkel verder naar Zutphen. Het water stroomt snel en het is heel ondiep. Onderweg kom je langs vele mooie huizen met grote tuinen langs het water.
Vlak voor Zutphen ligt nog een stuw. Uiteraard met kano stoepen. Na de stuw wordt het drukker met kanovaarders. Ook komen de vier Berkelzompen tegen die met toeristen een rondvaart maken.
In Zutphen is de Berkel eigenlijk op zijn mooist. Let wel op dat je in Zutphen rechtsaf moet om in het centrum te komen.
Hier vaar je onder de historische Berkelpoort door....
......richting de overwelving. Ja, ja hier kan je echt onderdoor.
Het licht gaat automatisch aan. Alleen.... Naar het einde toe wordt het steeds lager!!
Als je er uit komt is er gelijk een kanostoep. Hier komen dus al die kano vaarders vandaan!!. De snackbar boven verhuurt kano's. Wij nemen er een heerlijk ijsje en een milkshake. Dit is tegelijk het eindpunt van onze tocht. Verder op is door de begroe�ng geen echt geschikte uitstap plaats. We halen de auto op (< 5 min. lopen) en om 15.30 uur laden de boel weer op. (Bron foto: Super Snack Zutphen Overwelving 7, Centrum Zutphen, Telefoon 0575-51 47 50.)
Kijk op www.kanoverhuur-zutphen.nl>
De route die we gevaren hebben.
Lengte: ca. 14 km
Duur: 4-5 uur

Wil je de kaart printen?

Klik hier onder en print hem uit
(klik, rechtermuisknop, afdrukken)

Links met informatie:

Kanoverhuur Zutphen

Waterschap Rijn en IJssel

Sluis Eefde / Twente kanalen

Berkelpoort Zutphen

Berkel
Links met informatie:

Berkelpoort Zutphen

Berkel

VVV Zutphen

Kanoweb.nl