Lenungshammar, Glaskogen ( V�rmland )

9 juli 2005


Glaskogen is een natuurreservaat in V�mland en ligt tussen de plaatsen �rjang en Arvika, noord-west van het V�nern meer en niet ver van de Noorse Grens. Startpunt van de tocht is Lenungshammar. Tegenover de camping aldaar is een dam en een badstuga. Hier onze eigen kano afgeladen en voor de kids een extra kano gehuurd (slechts Eur 15,--)
Vanaf de Badstuga over de "stuw" naar een uitloper van de �vre Gla. We varen langs de rechter oever richting het tunneltje onder weg. Na dit tunneltje rechts aanhouden richting de �vre Gla.
Om de �vre Gla te bereiken moet je door een kleine passage. Aan de linkerover ligt een prachtige overnachtingshut met 4 bedden, vuurplaats en waterpomp. Het is erg warm dus rusten we hier even uit. We nemen een duik en eten en drinken wat.
nog voor de passage zijn vele eilandjes waar je langs kunt varen. Dit bewaren we voor de terug weg.
We gaan de �vre Gla op via de rechter oever naar het eilandje wat in de verte op de foto te zien is.
Onderweg zien we in de verte opeens dreigende wolken komen. Als we bij het eiland zijn zien we in de verte de bliksemschichten en de regen komt dichterbij. We besluiten over te steken en terug te gaan via de andere oever. Schuilen een keer voor een buitje. Toen we een bliksemflits recht voor ons een paar kilometer weg zagen inslaan en de meisjes doodsbang werden zijn we maar snel weer terug gevaren naar het begin punt.
Achteraf kunnen we terug kijken op een mooie en op het eind spannende tocht. De tocht staat beschreven in het boekje "Zweden Actief & Anders" van de ANWB.
Door wat extra baaien in te varen of juist af te snijden is de tocht in lengte te varieren.
Neem in elk geval de tijd om van de rust en de natuur te genieten.
Boven een kaartje van de omgeving.
Links onder: de ligging in Zweden.
De route die we gevaren hebben.
Wil je de kaart printen?
Klik hier onder en print hem uit
(klik, rechtermuisknop, afdrukken)